Game monitor kopen: Waar moet ik op letten?
Inhoud
Wil je een game monitor kopen? Maar weet je niet waar je op moet letten? Dan hebben wij de ultieme handleiding voor jou.
Hieronder beschrijven wij 12 punten waar je rekening mee moet houden. Zo weet je precies waar je op moet letten en bespaar je geld door niet een monitor te kiezen met onnodige functies.
Dit zijn de 12 punten waar je op moet letten:
1. Welk platform
Dit is misschien wel het belangrijkste punt waar je rekening mee moet houden. Het platform waar je op speelt heeft veel invloed op de keuze voor een game monitor. Zo zijn PC’s over het algemeen veel krachtiger dan consoles, daardoor kunnen ze hogere frame rates en betere beeldkwaliteit halen.
Consoles hebben limieten wat betreft beeldkwaliteit en frame rate. Dus houd bij het lezen van onderstaande punten rekening voor welke platform jij een monitor wilt.
2. Welk paneel
Monitoren hebben voornamelijk drie verschillende typen panelen, namelijk IPS, TN of VA. Welk typen paneel past nu het beste bij jouw? Hieronder lees je alles over de voor en nadelen van de type panelen.
IPS paneel (In Plane Switching)
Voor super mooi en helder beeld moet je een beeldscherm met IPS paneel hebben. Deze schermen hebben het hoogste kleurbereik en daarom dus ook vaak de mooiste graphics. Daarnaast laten deze beeldschermen via elke kijkhoek dezelfde kwaliteit zien. Echter het nadeel is dat deze schermen natuurlijk prijziger zijn en mindere verversingsnelheid en reactietijd hebben. De markt is natuurlijk nog volop in ontwikkeling en we ontvangen al snel de eerste IPS panelen met maar 1ms reactietijd.
TN paneel (Twisted Nematic)
Een TN paneel heeft over het algemeen slechtere beeldkwaliteit in vergelijking tot een IPS-scherm. De kleurstellingen van deze schermen zijn van mindere kwaliteit en de kijkhoek is daarbij vaak minder. De kijkhoek kan nadelen opleveren bij grote schermen, je gaat dit merken bij het kijken naar de hoeken van het scherm.
Ondanks de kijkhoek worden de schermen veel gebruikt in de gaming industrie. Dit komt doordat de schermen hoge verversingssnelheden aankunnen, daarnaast hebben deze scherm de beste reactietijden en zijn ze goedkoper te produceren.
VA paneel (Vertical Alignment)
Deze panelen zijn vooral goed op het gebied van contrast. De beeldschermen hebben een goede zwartweergave, wat zorgt voor een hoog kleurcontrast. De kwaliteit van de schermen valt eigenlijk tussen die van een IPS paneel en TN paneel in. Sommige panelen hebben lage reactietijden, maar ook op dit gebied wordt er volop doorontwikkeld.
3. De reactietijd
Als gamer wil je natuurlijk de beste reactietijd van je scherm. Dit voorkomt ghosting en motion blur. Ben je een fanatieke shooter fan of houdt je van snelle racegames, dan is het aan te raden om voor een beeldscherm te gaan met een reactietijd van 2 of 1 ms. Dit zijn vaak dus ook de TN panelen. Over het algemeen bij gamen wil je zeker lager zitten dan een reactietijd van 5ms, anders bestaat er een kans dat je last van ghosting gaat hebben. Game monitor 1ms.
4. Aantal hertz
Met hertz wordt de verversingsnelheid aangeduid van je monitor. De verversingsnelheid heeft weer veel te maken met de framerate waar je op speelt.
Consoles als de PS4 en XBOX One behalen niet meer dan 60 FPS (frames per second), daarom heb je voor een console genoeg aan een 60hz gaming monitor. Game je op gemiddeld 60fps of net wat meer? Dan is een 75hz monitor ook goed genoeg.
Inmiddels zijn de next gen consoles ook op de markt. Deze bepalen een maximale frame rate van 120. Voor next gen consoles is het dus verstandig voor een scherm te gaan met 120hz of meer. Daarbij moet je letten of het scherm het aantal hertz ondersteund via de HDMI output.
Goede gaming pc’s behalen gemiddeld meer dan 100 FPS, daardoor is het voor pc gaming aan te raden om voor een monitor van 144hz te gaan. Heb je echt een high end gaming pc? Ga dan voor het zekere en haal een 244hz monitor.
5. Resolutie
De resolutie van een scherm speelt ook een rol bij het kopen van een gaming monitor. De minimale resolutie die je moet halen is Full HD. Hoe meer pixels je scherm heeft, hoe beter de beeldkwaliteit. Hieronder beschrijven wij de meest gangbare resoluties.
Full HD (1080p)
Full HD ook wel 1080p heeft een resolutie van 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog. Dit is ook vaak de resolutie waar games op gespeeld worden. Game je op een console dan is een Full HD monitor goed genoeg. Speel je op een PS4 pro of een Xbox one X, dan kan je beste voor een 4k UHD monitor gaan, om het maximale uit je console te halen.
Quad HD (1440p)
Quad HD ook wel 1440p is alleen nuttig als jij een gaming pc of Xbox One X hebt. De PS4 ondersteund momenteel alleen nog maar 1080p of 4k. 1440p heeft een resolutie van 2560 pixels breed en 1440 pixels hoog. Deze resolutie maakt alles nog scherper en verhoogd aanzienlijk je beeldkwaliteit. Wel belangrijk om te weten is of je videokaart deze resolutie ondersteund met een redelijke framerate.
UHD (4k)
UHD oftewel 4k voorziet jou van een glashelder beeld. 4k heeft een resolutie van 3840 pixels breed en 2160 pixels hoog. Deze resolutie maakt alles haarscherp en tilt jouw game ervaring naar een nieuw level. Een ideaal scherm om het maximale uit je PS4 pro, Xbox One X of de next gen PS5 en Xbox series x consoles te halen. Echter moeten de games die je speelt dit wel ondersteunen. Heb je een gaming pc? Dan is het uiteraard ook een zeer goede keuze, echter moet je PC wel krachtig genoeg zijn om op deze resolutie te gamen.
6. Aantal inch
De grootte van je scherm hangt af van de afstand die je zit tot het scherm en de resolutie waar je op speelt. De meest gangbare en gebruikte maat is 24 inch, maar je ziet tegenwoordig ook veel 27 inch schermen en ultra wide en curved monitoren.
24 inch game monitor
Ga je voor een Full HD (1080p) monitor dan is een 24 inch monitor het beste formaat, je behoudt zo de mooiste beeldkwaliteit. Plaats je hem op een bureau dan is dit een mooi groot en overzichtelijk scherm. Dit is ideaal voor first person shooters en andere snelle games. In de esports worden veelal 24inch schermen of 24,5inch schermen gebruikt.
27inch gaming monitor
Ga je voor een Quad HD (1440p) monitor of een UHD (4k) monitor? Dan is 27 inch een mooi formaat om de beste beeldkwaliteit te krijgen. Met een 27 inch monitor zijn shooters en andere competitieve games nog steeds goed te spelen, alleen zorg ervoor dat je niet te dicht op het scherm zit. Daarnaast neemt het scherm ook meer ruimte in op je bureau. Meer inch betekent automatisch ook een groter prijskaartje.
Ultrawide gaming monitor
Tegenwoordig komen er steeds meer ultrawide monitoren op de markt. Deze monitoren zijn ideaal voor racegames en vliegsimulatiegames. Echter dien je altijd goed op te letten of de games die je speelt wel de hoge resolutie ondersteunen. Daarnaast worden de monitoren wel eens gebruikt voor het spelen van MMORPG’s. Deze schermen zijn vaak ook zeer prijzig en voor de echte liefhebbers.
Curved gaming monitor
Tegenwoordig is de curved gaming monitor in opkomst, maar is curved nu beter dan een gewoon plat scherm? Dit hangt natuurlijk veel af van je eigen wensen. Met een curved gaming monitor zit je meer in de game en is een andere ervaring dan het gamen met een plat scherm. Echter de prijskaartjes van een curved monitor zijn dan ook een stuk minder aantrekkelijk. Daarnaast dienen curved schermen meer inch te hebben om daadwerkelijk een betere ervaring te creëren, advies is om curved monitor van 27inch of hoger te halen. Om nog meer potentie uit een curved monitor te halen dient de game die je speelt ultra wide settings te accepteren.
7. Free sync en G sync
Of je voor Free sync of G sync kiest hangt natuurlijk af van de videokaart die je hebt. Zoek je een monitor voor console? Dan kan je alleen gebruik maken van de Free sync technologie op de Xbox One X en S.
Free sync monitor
Free sync is in het leven geroepen door AMD, maar niet alleen bestemd voor AMD videokaarten, vandaar de naam Free sync.
Een monitor met Free sync zorgt ervoor dat de verversingsnelheid van jouw beeldscherm precies is afgestemd op het aantal frames per second dat jij behaald met jouw videokaart. Zo wordt er voorkomen dat jij last gaat krijgen van stotterende en haperende beelden.
Free sync kan wel problemen veroorzaken als jouw framerate zakt onder de minimale hertz waarde van jouw beeldscherm. De minimale hertzwaarde van een gaming monitor ligt meestal rond de 30hz. Met een gemiddelde gaming pc hoef jij je dus geen zorgen te maken.
Tegenwoordig zijn er steeds meer NVIDIA kaarten die ook free sync supporten. Ook handig om te weten is dat de Xbox One X en S Free Sync ondersteunen. Helaas geld dit niet voor de PS4 consoles.
G sync monitor
Dit is eigenlijk hetzelfde als Free sync, alleen dan special ontworpen voor NVIDIA videokaarten (niet alle videokaarten supporten G sync). Ze werken dan ook niet met AMD videokaarten.
De monitoren met G sync beschikken over een G sync hardware chip, dit betekent dan ook dat deze monitoren vaak stukken prijziger zijn dan de Free sync monitoren.
In tegenstelling tot Free sync zorgt G sync ervoor dat jij bij een lage verversingssnelheid toch voorzien word van vloeiende beelden. Dus maak je geen zorgen als jij last hebt van framedrops.
8. Black Stabilizer en Blue Light Filter
Extra opties die een scherm nog beter maken zijn de Black Stabilizer en Blue Light filter. Wat deze opties inhouden lees je hieronder.
Black Stabilizer
De black stabilizer functie in gaming monitoren zorgt ervoor dat donkere ruimtes extra belicht worden. Daardoor zie jij je vijanden beter in donkere kamers of hoekjes, een makkelijke manier om de campers af te straffen. Dit zal dan ook jouw gameprestaties aanzienlijk verbeteren.
Blue Light Filter
De blue light filter zorgt voor vermindering van het blauwe licht dat je monitor weergeeft. Dit verminderd verschillende negatieve effecten van lang gamen, zoals:
- Oogvermoeidheid
- Hoofdpijn
- Moeite met focussen
- Slaapproblemen
Het is daarom handig te zorgen dat je een game monitor hebt met een Blue Light Filter, zo krijg jij geen klachten tijdens het gamen! Daarnaast is er altijd nog de optie om een computerbril aan te schaffen.
9. Verstelbaarheid
Vrijwel alle monitoren worden geleverd inclusief een standaard. Alleen niet alle monitoren zijn verstelbaar en kantelbaar. Wil jij een scherm 180 graden kunnen draaien? Let dan goed of dit mogelijk is bij een scherm.
Game je vaak langdurig? Dat kan leiden tot klachten. Zorg ervoor dat je monitor in hoogte verstelbaar is, zodat deze precies op de juiste hoogte staat.
Wil je de monitor volledig naar eigen wens verstellen of gebruik je meerdere schermen? Maak dan gebruik van een monitorstandaard. Zo heb jij de volledige vrijheid om de monitor te kantelen, in hoogte te verstellen en in een andere hoek te draaien. Houd er wel rekening mee dat de monitor voorzien is van een VESA bevestigingspunten.
10. Aansluitingen
Niet geheel onbelangrijk zijn de aansluitingen die je monitor moet hebben. Zo heb je HDMI, DisplayPort en een VGA poort. Houd er dus rekening mee waar je monitor op aangesloten moet worden en welke aansluiting daarbij past.
Verder zijn aansluitingen als USB en een audio jack poort handig. Vooral als je jouw koptelefoon wilt aansluiten op je scherm.
11. Geluid
Met dit punt zal je het minst rekening moeten houden, dit omdat je waarschijnlijk een gaming headset of externe geluidsinstallatie gebruikt. Voor de liefhebbers zijn er monitoren voorzien van speakers. Vaak betaal je hier ook extra voor. Let hier dus op als jij het belangrijk vind dat je nieuwe monitor voorzien is van geluidsboxen.
12. Persoonlijke voorkeur
Naast bovengenoemde punten moet er ook rekening gehouden worden met je persoonlijke voorkeur. Sommige monitoren zijn qua model niet naar smaak of hebben niet de juiste kleuren. Daarnaast zitten de knoppen misschien op een onhandige plaats. Dit zijn voorkeuren waar we jou natuurlijk niet bij kunnen helpen.
Conclusie
Dit was een hele lijst waar je op moet letten bij het aankopen van jouw game monitor. Echter door de juiste keuze zal je ook langer plezier hebben van je gaming monitor. Kortom zorg ervoor dat:
- Je weet voor welk platform je de monitor gaat gebruiken.
- Je weet hoeveel framerates je platform haalt, zodat je rekening kan houden met het aantal hertz dat je nodig hebt.
- Je let op de reactietijd van de monitor, het liefst 1 tot 2ms .
- Je let op de benodigde aansluitingen.
De rest hangt voornamelijk af van je persoonlijke wensen.